زمینه های پژوهشی


داده های عظیم

داده های عظیم

داده های عظیم

معرفی

بیگ دیتا (Big Data) یک اصطلاح رایج است که در فارسی به آن "کلان داده" هم می گویند. که در دسترس بودن آن باعث رشد ساختارمند یک سازمان می شود. در واقع بیگ دیتا به مجموعه داده های عظیمی گفته می شود که تحلیل آن توسط یک فرد یا یک نرم افزار ساده امکان پذیر نیست در صورتی که تحلیل دقیق و منطقی این داده ها باعث تصمیم گیری های بهتر و هدفمند کردن فعالیت های یک کسب و کار از جمله فروش محصول، تبلیغات، کمپین ها و رویدادهای مختلف و همچنین باعث کاهش هزینه و ریسک تا حد بسیار زیادی می شود. در صورتی که بیگ دیتا همواره متغییر است و به طور روز افزون رشد می کند، تکنیک ها و استراتژی تحلیل آن نیز با همان روند در حال به روز شدن است. تحلیل بیگ دیتا امروزه به اندازه دسترسی و استفاده از اینترنت اهمیت دارد. به زبان ساده به اطلاعات با سرعت بالا، انواع زیاد و در حجم عظیم که باعث کاهش هزینه و ریسک می شود و از طرفی نیازمند روش و استراتژی خاص برای استخراج داده های مورد نیاز و هدفمند است اطلاق می شود.
ویژگی های بیگ دیتا به اصطلاح "V" گفته می شود که آن را به عنوان 3V یا 5V یاد می کنند.



اعضای قبلی (به ترتیب الفبا)


پروژه ها




پایان نامه ها


مقالات


کنفرانس های مرتبط


مجلات مرتبط


لینک های مفید

نام توضیحات
Web Intelligence Laboratory Web Intelligence Laboratory

تحلیل شبکه های اجتماعی

تحلیل شبکه های اجتماعی

تحلیل شبکه های اجتماعی

معرفی

رسانه‌های اجتماعی در جامعه‌ی مدرن امروز به عنوان یکی از مهم‌ترین ابزارهای ارتباطات و تعامل اجتماعی به شمار می‌آیند. کاربران از طریق این رسانه‌ها می‌توانند آزادانه اخبار جدید (در مورد خود یا عمومی)، فعالیت‌های روزانه و محتویات مورد علاقه و نظرات خود درباره موضوعات مختلف را به اشتراک بگذارند. این امر شبکه‌ی اجتماعی را به منابعی غنی از اطلاعات تبدیل کرده است و مشوق محققان زيادي براي اکتشاف دانش شده است. گسترش این رسانه‌ها به گونه‌ای است که امروزه استفاده از رسانه‌های اجتماعی, محبوب‌ترین فعالیت برخط کاربران وب محسوب می‌شود. اطلاعات در رسانه‌هاي اجتماعي مي‌توانند به سه دسته‌ی کلي تقسيم شوند: اطلاعات متني، اطلاعات مربوط به پيوندها و اطلاعات زماني. از آنجايي که کاربران بيشترين مشارکت را در توليد محتواي متني دارند، داده‌هاي متني نقش مهمي در اکتشاف دانش از رسانه‌هاي اجتماعي ايفا مي‌کنند. پیام‌های متنی در رسانه‌های اجتماعی کوتاه و دارای غلط املایی، اصطلاح و اختصار می‌باشند. همچنین کاربران ملزم به رعایت قواعد دستوری نمی‌باشند. لذا علی‌رغم پیشرفت‌های فراوان در تکنیک‌های پردازش زبان طبیعی، پردازش پیام‌های متنی رسانه‌های اجتماعی با توجه به ویژگی‌های ذکر شده به عنوان یک چالش معرفی می‌شود. همچنین می‌توان ساختار رسانه‌های اجتماعی را با کمک اطلاعات مربوط به پیوندها بررسی و تحلیل کرد که برای آن از دانش ریاضی و نظریه گراف استفاده می‌شود (تحلیل شبکه‌های اجتماعی). شبکه‌های اجتماعی از «گره‌ها» (Nodes) و «یال‌ها» (Edges) تشکیل شده‌اند. گره‌های شبکه‌های اجتماعی همان افراد، سازمان‌ها و گروه‌های عضو شبکه هستند و یال‌ها نماینده ارتباطات و وابستگی‌های (دوستی، علایق مشترک، خویشاوندی و ...) بین این اعضا هستند.


اعضای فعلی (به ترتیب الفبا)


اعضای قبلی (به ترتیب الفبا)


پروژه ها




پایان نامه ها


مقالات



فرایند کاوی

فرایند کاوی

فرایند کاوی

معرفی

کاوش فرآیند موضوع نسبتا جوانی می‌باشد که بین هوش محاسباتی و داده کاوی از یک سو و مدل‌سازی فرآیند و آنالیز از دیگر سو قرار می‌گیرد. هدف کاوش فرآیند, کشف، نظارت و ارتقای فرآیندهای واقعی از طریق استخراج دانش از داده‌های ذخیره شده‌ی قابل خواندن از سیستم‌های اطلاعاتی امروزه می‌باشد. کاوش فرآیند یا ProcessMining بیشتر به تجزیه و تحلیل فرآیند‌ها با استفاده از داد‌ های رویداد می‌پردازد [FIS01,AAL00,AAL02,LAW97]. تکنیک‌های کلاسیک داده کاوی نظیر خوشه‌بندی، طبقه‌بندی، کاوش قانون و ... برروی مدل‌های فرآیندی کسب و کار تمرکز ندارند و فقط برای تجزیه و تحلیل گام مشخصی در فرآیند کلی استفاده می‌شوند. کاوش فرآیند برروی فرآیندهای انتها به انتها تمرکز داشته و امکان‌پذیر هم می‌باشد چراکه داده‌های در دسترس رویداد، روز‌به‌روز بیشتر می‌شوند و تکنیک‌های کشف فرایند جدید و همچنین تکنیک‌های چک کردن هم‌خوانی هم در حال توسعه‌ی روز افزون می‌باشند. تکنیک‌های کاوش فرایند از داده‌های وقایع ثبت شده برای کشف, تجزیه و تحلیل و ارتقای فرآیندهای کسب و کار استفاده می‌شود. کاوش فرآیند، به معنای کشف و نظارت و ارتقای فرایندهای واقعی با استفاده از دانش استخراج شده از event log‌های موجود در سیستم‌های اطلاعاتی امروزه می‌باشد. هر رویداد در یک رویداد ثبت شده به یک فعالیت اشاره دارد و مرتبط با یک مورد (نظیر یک نمونه فرآیند) می‌باشد.
«برای آشنایی بیشتر با فرآیند‌کاوی می‌توانید به اینجا مراجعه نمایید.»


اعضای فعلی (به ترتیب الفبا)

  • رحمان جلایر


اعضای قبلی (به ترتیب الفبا)


پروژه ها




پایان نامه ها


مقالات



لینک های مفید

نام توضیحات

پردازش زبان طبیعی

پردازش زبان طبیعی

پردازش زبان طبیعی

معرفی

گروه تحقیقاتی زبان شناسی محاسباتی (Computational Linguistics) از سال 1387 فعالیت خود را آغاز نموده است. آزمایشگاه فناوري وب با هدف توسعه ابزار پردازش زبان طبیعی و علاقمندي دانشجويان كامپيوتر به كار در زمينه پردازش زبان فارسی، با همکاری متخصصان کامپیوتر و زبانشناسی دستاوردهای قابل توجهی در زمينه توليد ابزار زبانشناسي محاسباتي بدست آورده است.
با شكل گيري جلسات منظم هفتگي كه بوسيله دكتر كاهاني از گروه كامپيوتر دانشكده مهندسي و دكتر جهانگيري از اساتيد برجسته گروه زبان شناسي دانشكده ادبيات بهمراه تعداد زيادي از دانشجويان تحصيلات تكميلي رخ داد بتدريج آزمايشگاه فناوري وب به عنوان يكي از بنيان گزاران اين زمينه تحقيقاتي در دانشگاه فردوسي مشهد مطرح گرديد؛ به طوريكه در مدت كوتاهي با انتشار نتايج پژوهشهاي خود جايگاه مناسب و شناخته شده اي را در كشور كسب نموده است.
زبان شناسی محاسباتی يكي از حوزه هاي میان رشته ای در علوم كامپيوتر مي باشد. نمونه های کاربردی این حوزه عبارتند از: شناسایی گوینده و مشخصات آن، تصحیح املا، ترجمه ماشینی، تبدیل متن به گفتار، خلاصه سازی متن، سيستمهای پرسش و پاسخ، توليد پيكره هاي موازي و تطبيقي، برچسب زن معنايي، برچسب زن دستوري و غیره.
در حال حاضر اعضای گروه زبان شناسی محاسباتی آزمایشگاه فناوری وب در سه حوزه، پردازش زبان طبیعی، خلاصه سازی متن و ترجمه ماشینی فعالیت می کنند.





ارائه ها


پایان نامه ها


مقالات