دهمین کارگاه سالانه آزمایشگاه فناوری وب

دهمین کارگاه سالانه آزمایشگاه فناوری وب دانشگاه فردوسی مشهد همزمان با نهمین دوره کنفرانس بین المللی مهندسی کامپیوتر و دانش (ICCKE) در تاریخ 11 و 12 آبان ماه 1398 بر گزار می گردد.

تلفن تماس: 05138806163

برای ثبت نام در کارگاه بر روی ثبت نام کلیک کنید(مهلت ثبت نام تا 10 آبان ماه می باشد)

توجه: به اطلاع ثبت نام کنندگان عزیز می رساند که کارگاه ها به صورت  مجازی   و در تاریخ های بیان شده برگزار خواهد شد. همچنین، به شرکت‌کنندگان در کارگاه‌ها، گواهي حضور از طرف آزمايشگاه تخصصي فناوري وب دانشگاه فردوسي اعطا مي‌شود؛ بنابراین لطفاً در هنگام ثبت نام دقت لازم را در درج آدرس ایمیل مبذول فرمایید.

برنامه نویسی چند عامله

در سال های اخیر استفاده از مدل‏ های شناختی در طراحی و پیاده سازی عامل ها جهت شبیه ‏سازی محیط ‏‏های واقعی موردتوجه بسیاری از محققان و برنامه ‏نویسان کامپیوتر قرار گرفته است. مزیت اساسی این مدل ‏ها ناشی از نزدیکی منطق آن با شیوه ‏‏های حل مساله توسط انسان می‏ باشد. از جمله مدل‏ های شناختی پیشنهاد شده مدل مبتنی بر باور، قصد و طرح موسوم به BDI می باشد. در این کارگاه علاوه بر تشریح این مدل به معرفی ابزار Jadex که قابلیت پشتیبانی از این مدل را دارد نیز پرداخته می‏ شود. در پایان نیز یک نمونه مسئله را به کمک این مدل طراحی و سپس توسط برنامه ‏نویسی Jadex حل می ‏گردد.
در بخش دوم کارگاه به معرفی تکنیک مدلسازی در تحلیل مسایل پیچیده می‏ پردازیم. به کمک مدلسازی می ‏توان هزینه‏‏ های آزمون و خطا در محیط‏ های واقعی را به مقدار قابل توجهی کاهش داد. تا کنون نرم‏افزار‏های متنوعی جهت شبیه‏ سازی و حل مساله به کمک عامل ‏های هوشمند توسعه داده شده است. ما در این کارگاه به صورت خاص به امکانات و روش کارکرد Netlogo خواهیم پرداخت. آشنایی با اجزای اصلی شبیه ‏ساز Netlogo و ارایه چندین مثال کلاسیک محتوای اساسی این بخش را تشکیل می‏دهد.

 معرفی مدل شناختی BDI
 آشنایی با Jadex و حل مساله
 مفاهیم و اصول مدلسازی در NetLogo

روز: 11 آبان
ساعت: 8 تا 12

پردازش زبان طبیعی

تلاش عمده در زمينه پردازش زبان طبيعی، ماشينی کردن فرايند درک و برداشت مفاهيم بيان شده توسط يک زبان طبيعی است. پردازش زبان‌ ها و مکالمات طبيعي يکي از اموري است که با ورود فناوري رايانه‌ اي به زندگي بشر مورد توجه بسياري از دانشمندان قرار گرفته است. هدف اصلي در پردازش زبان طبيعي، ايجاد تئوری هاي محاسباتي از زبان، با استفاده از الگوريتم ها و ساختارهاي داده اي موجود در علوم رايانه اي است. براي انجام بسياري از عمليات خودکار بر روي زبان‌ ها مانند ترجمه، خلاصه‌ سازي، تصحيح املا و غيره، نيازمند يکسري ابزارهايي جهت پيش‌ پردازش و آماده ‌سازي متون هستيم. امروزه حجم انبوهی از اطلاعات متنی بر روی وب موجود است که برای استفاده از آنها پردازش‏ هایی مورد نیاز است تا بتوان دانشی که در آنها موجود است را استخراج نمود. پردازش اطلاعات در سه سطح لغوی، نحوی و معنایی قابل انجام است. در این کارگاه قصد داریم به نحوه برنامه ‏نویسی مورد نیاز برای این سه نوع پردازش بپردازیم.

سرفصل بخش اول کارگاه:
 مقدمه و مفاهیم
 مروری بر کاربردهای پردازش زبان طبیعی
 سطوح پردازش زبان طبیعی
 معرفی اجمالی ابزارهای پردازش زبان طبیعی در زبان فارسی
 فعالین حوزه پردازش متن در ایران
 ابزارهای تولید شده و قابل دسترس برای پردازش متن فارسی
 چند نمونه و مثال از نحوه استفاده از ابزارهای پردازش متن فارسی
 چالش‌های پردازش زبان طبیعی در زبان فارسی و محدودیت‌های فعالیت در این حوزه در ایران
سرفصل بخش دوم کارگاه:
 بررسی خلاصه مباحث تئوری پردازش متن (لغوی، نحوی و معنایی)
 نحوه برنامه‏ نویسی برای پردازش لغوی متن با استفاده از کتابخانه استنفورد
 نحوه برنامه‏ نویسی برای پردازش نحوی متن (تجزیه کننده و هم ارجاعی ) با استفاده از کتابخانه استنفورد
 نحوه برنامه ‏نویسی برای اتصال به ابزار استخراج پیوند DBpedia spotlight و TAGme و پردازش معنایی متن
 نحوه برنامه ‏نویسی برای اتصال به لغتنامه WordNet و استخراج موارد مشابه
 نحوه کدنویسی برای پرس و جو بر روی ابر داده پیوندی با استفاده از پردازش ‏های مراحل قبل

روز: 11 آبان
ساعت: 14 تا 18

فرآیند کاوی

فرایندکاوی موضوع تحقیقاتی جدیدی است که در سال های اخیر بسیار مورد توجه واقع شده است. این شاخه تحقیقاتی، بین هوش محاسباتی و داده کاوی از یک سو و مدل ‏سازی و آنالیز فرایند از سوی دیگر قرار می‏ گیرد. هدف فرایندکاوی، کشف، مانیتورینگ و ارتقای فرایندهای واقعی از طریق استخراج دانش از داده‏ های ذخیره شده قابل خوانش از سیستم ‏های اطلاعاتی موجود است. فرایندکاوی در صنایع و مجموعه ‏های مختلفی از جمله بانک ‏ها، بیمه‏ ها، بیمارستان‏ ها، شهرداری ‌ها، دانشگاه‏ ها و ... کاربرد دارد. در این کارگاه به معرفی فرایندکاوی، چالش ‏های پیش رو، روش ‏های تعیین شباهت فرایندها و کاربردهای فرایندکاوی خواهیم پرداخت و به صورت عملیاتی ابزارهای قابل استفاده در این حوزه را معرفی می ‏کنیم.

 معرفی فرایندکاوی
 چالش ‏های فرایندکاوی
 کاربردهای فرایندکاوی
 آشنایی با ابزارهای فرایندکاوی

• فاطمه خجسته
  • جلال سخدری

روز: 12 آبان
ساعت: 8 تا 12

تحلیل شبکه های اجتماعی

امروزه، افراد زيادي براي برقراري ارتباط با يکديگر، به اشتراک‏ گذاري اخبار و يا موضوعات مورد علاقه خود، از امکانات موجود در شبکه‌ هاي اجتماعي مختلف به عنوان يکي از محبوب‌ ترين وسيله ‌هاي ارتباطي، استفاده مي‌ کنند. حجم عظيم اطلاعات مربوط به تعامل کاربران با هم و رفتار آنها، مشوق محققان زيادي براي اکتشاف دانش شده است. اين اطلاعات در شبکه‌ هاي اجتماعي مي‌تواند به سه دسته کلي تقسيم مي شوند: اطلاعات متني، اطلاعات مربوط به پيوندها و اطلاعات زماني. از آنجايي‌ که کاربران بيشترين مشارکت را در توليد محتواهاي متني دارند، داده ‌هاي متني نقش مهمي در اکتشاف دانش از شبکه‌ هاي اجتماعي ايفا مي‌کنند. هدف از برگزاري اين کارگاه، معرفي شبکه ‏هاي اجتماعي و چگونگي استفاده از انواع مختلف اطلاعات موجود در اين شبکه ‏ها در حل مشکلات دنياي واقعي مي ‏باشد. ابزارهای مختلف برای آنالیز این اطلاعات و تفسیر خروجی‏ های مختلف نیز در این کارگاه ارائه می ‏شود.

 نقش شبکه‏ هاي اجتماعي در برنامه‏ هاي کاربري
 چالش‏ هاي پردازش داده‌ هاي موجود در شبکه‏ هاي اجتماعي و راه ‌حل ‌ها
 حوزه ‌های تحقیقاتی فعال در شبکه ‌های اجتماعی
 مروری بر ابزارهای تحلیل شبکه ‏های اجتماعی